תאונת דרכים ללא כיסוי ביטוח חובה - את מי תובעים

תאונת דרכים ללא כיסוי ביטוח חובה – את מי תובעים?

תאונת אופנוע שהתרחשה בפארק הירקון ונדונה בבית משפט השלום, מאירה את פעילות קרנית - הקרן לפיצוי נפגעי תאונות ללא כיסוי ביטוחי

ביטוח חובה לרכב נועד להבטיח כיסוי להוצאות הטיפול הרפואי והשיקום של נפגעי תאונות דרכים, והוא מכסה את כל מי שנפגע בתאונה בה היה מעורב הרכב המבוטח - הנהג, הנוסעים ועוברי אורח.
מכיוון שמדובר בביטוח שהוא חובה עפ"י חוק, אפשר להתייחס אליו כאל סוג של מס תחבורתי המיועד למטרה זאת, כפי שמסים עירוניים מיועדים למימון עלויות השירות של העירייה לתושבים.

המשמעות הפרקטית היא, כי מי שנפגע בתאונה יכול לתבוע את חברת הביטוח בה היה הרכב המעורב מבוטח במסגרת ביטוח החובה.

אך את מי יתבעו מי שנפגעו בתאונה בה היה מעורב רכב ללא כיסוי - רכב שאינו מבוטח, או רכב שנהגו בו שלא בהתאם לתנאי הפוליסה (לדוגמא, נהג ללא רישיון), או נפגעי תאונות 'פגע וברח' בהן אין כתובת לתביעה?

לצורך זה הוקמה ע"י המדינה קרן מיוחדת בשם קרנית, האחראית לפיצוי של נפגעי תאונות דרכים בהן מעורבים כלי רכב ללא כיסוי ביטוח חובה. הקרן משלמת לנפגעים את העלויות הנדרשות, והיא רשאית לפעול בהמשך כנגד בעלי הרכב, הנהג, או גורמים אחרים שאחראים לתאונה ולעבירת הביטוח.

קרנית פועלת במסגרת חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975.

כיצד פועלת קרנית ניתן ללמוד מאירוע בו נפצעו נהג ונוסעת בתאונת אופנוע, שהתרחשה באירוע בפארק הירקון. האירוע נדון בבית משפט השלום בתל אביב יפו.

מקרה שהיה כך היה...

בעת מסיבת חברים בפארק הירקון לקח אחד המשתתפים אופנוע של חברו, בידיעתו של החבר, והרכיב עליו את אחת המשתתפות אותה הוא מכיר ממקום העבודה.
השניים יצאו, ללא קסדות, לנסיעת חוויה ברחבי הפארק. פרט לכך, לנהג כלל לא היה רישיון לנהיגה על אופנוע. כלומר, למרות שלאופנוע היה ביטוח חובה, הנסיעה המסוימת לא היתה במסגרת הכיסוי הביטוחי, וחברת הביטוח של הבעלים אינה צד בעניין.

הנהג איבד שליטה, האופנוע התהפך, והנוסעת שברה את קרסולה.

האירוע התגלגל לפתחו של בית המשפט, משום שהיה צורך להחליט האם מדובר בתאונת דרכים, מכיוון שהנסיעה היתה חווייתית ולא תחבורתית.
לאחר שבית המשפט קבע כי מדובר בתאונת דרכים, נפתחה הדרך בפני הנוסעת לתבוע את קרנית.
בית המשפט קבע כי כל סכום שתשלם קרנית לנוסעת יכוסה בהמשך ע"י הנהג, שכאמור נהג באופנוע ללא רישיון, ולכן ללא כיסוי.
בסופו של חשבון הסכום עמד על 83,250 ש"ח פיצוי ועוד 10,800 ש"ח שכר טרחה.

אגב, אילו הנסיעה היתה מתבצעת ללא אישור הבעלים והנוסעת היתה יודעת על-כך, היא לא היתה זכאית לפיצוי. כך גם אילו היתה מודעת לעובדה כי לנהג אין רישיון מתאים.

למרבה המזל, במקרה הנ"ל לא היה צורך לדון כלל באי חבישת הקסדה בעת הנסיעה האומללה.

Related Posts